vrijdag 8 augustus 2014

Uitchecken hoeft niet meer!

Ga op een doordeweekse maandagochtend eens voor de lol met de trein. Doe dat wel in de periode dat je OV-Studentenreisproduct (galgje-waardig) geldig is, anders moet je het niet doen want we blijven op de centen letten natuurlijk. In ieder geval, ga dan staan tussen al die andere mensen in het gangpad en kijk eens om je heen. *bedenk je tussendoor eventjes of je wel hebt ingecheckt* Wanneer je voorbij de vieze vloeren, urenlange vertragingen, slome conducteurs en veel te hard afgestelde intercoms hebt gekeken; kan de opdracht écht beginnen. Kijk eens naar degene naast je! En speciaal voor de pro’s in ons midden: kijk eens naar alle mensen in de coupé!

Voordat je tot aan Parijs in de trein blijft zitten: stap op tijd uit. Het is namelijk een compleet onmogelijke opgave om die andere mensen allemaal te zien in de christelijke zin van het woord: de mensen zien zoals ze zijn, met al hun leuke en minder toffe kanten, met al hun gedachten, twijfels, vragen, antwoorden en noem het maar op. Dat gaat je niet lukken, al blijf je tot aan Nieuw-Zeeland zitten…

Wanneer je uitstapt op het station naar keuze: kijk dan nog eens om je heen. Wees niet bang, je hoeft niet nogmaals alle mensen te kennen op de christelijke manier. Kijk dit keer eens gewoon op de just-out-of-bed-manier rond; neem eens in je op hoeveel mensen er eigenlijk lopen. En besef je dan ook gelijk dat dit nog minder dan 0,000000001 procent is van de gehele wereldbevolking. Spontaan wil je weer naar bed.

Kijk dan maar omhoog (we gaan weer op de christelijke tour namelijk) en denk eens aan de God waar ik in geloof. Wij kunnen nog niet eens onszélf van binnen en van buiten helemaal kennen, laat staan dat we iemand anders op die manier kunnen kennen. Maar God kent ons helemaal; zelfs de haren op je hoofd zijn door Hem geteld. (ja, dat staat écht in de Bijbel) Sta eens stil bij de God die ons allemaal door en door kent en (toch) van ons houdt! Die ons dus niet afrekent op uiterlijk, op gedachten, op gevoelens of op de dingen die je niet zo goed kan. Hij kent iedereen en houdt van iedereen, Hij heeft iedereen zelfs gemaakt! Wij mogen gewoon naar Hem toegaan zonder dat we eerst een geldig vervoersbewijs moeten hebben met een reisproduct-die-je-ergens-aan-de-andere-kant-van-de-stad-moet-afhalen! En wanneer je Zijn Liefde voelt en besluit dat je voor Hem wilt leven en het spoor van Jezus wilt gaan volgen; hoef je ook nooit meer uit te checken: ideaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten