donderdag 9 oktober 2014

Littekens.

Iedereen kent wel iemand met een litteken. Zelfs jij, ja. Een litteken van een val, een knal, een klap of een dreun, maar ook littekens door operaties of andere medische zaken. Over het algemeen blijft zo’n litteken voor de rest van je leven zitten. Daar ben je dan mooi klaar mee…

Maar ook geestelijk hebben we littekens. Waarschijnlijk zelfs jij, ja. Die komen niet door vallen of stoten, maar onder andere door wat mensen kunnen zeggen en doen, maar ook door wat mensen kunnen laten. Wanneer je een geestelijk litteken hebt kan die ook voor de rest van je leven blijven zitten en steeds wanneer iemand in de buurt van dat litteken komt kan dat pijn doen. Heel veel pijn, zelfs.

Toen Jezus werd gekruisigd kreeg Hij het ook zwaar te verduren: Hij werd bespot en uitgelachen, maar zeer zeker ook lichamelijk mishandeld. Zwáár mishandeld zelfs. Ik hoorde dat Hij zelfs bloed heeft gezweet. Te bizar, dat een lichaam geen zweet meer uitstoot, maar zelfs bloed. Iets waar ik liever niet eens verder bij stil wil staan. En toch heeft Jezus elke seconden van de afschuwelijke pijn meegemaakt. Na alle mishandelingen is hij met spijkers aan beide handen en voeten aan het kruis geslagen. Gedood. Wat een afschuwelijk litteken.

God liet dit niet zomaar gebeuren omdat het nou eenmaal een logisch gevolg was van Jezus’ leven op aarde. Nee, Jezus was alles behalve schuldig en stond 3 dagen na Zijn dood weer op! Hij is dood geweest om daarna weer levend te worden! Waarom dit allemaal moest gebeuren, zoveel pijn en verdriet, zoveel angst en beven? Vanwege Zijn liefde voor jou! Omdat wij onze straf nu niet meer hoeven te dragen, deed Jezus dit. Hij heeft al onze pijn, angst, schaamte, boosheid, verdriet, negatieve gedachten en gevoelens op Zich genomen. Alles heeft Hij meegenomen in de dood, zodat dit niet meer tussen ons en God hoeft in te staan.

Niet dat wij nu ineens een happy-perfect-leven hebben; want iedereen ziet en voelt dat dat niet zo is uiteraard, helaas heeft iedereen daar wel ervaring in. Maar wat we nu wel mogen weten door Jezus’ dood, is dat iedereen die in Hem gelooft nooit verloren zal gaan, maar eeuwig leven heeft!
De littekens van ons zijn er, dat sowieso, maar Jezus heeft de blokkade tussen God en de mensen keihard weggehaald door Zijn dood. We mogen in Gods liefdevolle Vaderarmen schuilen; Hij houdt zo onbeschrijflijk veel van je en zal uiteindelijk alle littekens voorgoed van je afwassen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten