maandag 17 augustus 2015

Spoiler alert: we hebben al gewonnen.

Syrië, 2015. IS zegt te strijden in de naam van Allah. Ze martelen en doden in de naam van een religie, die door enorm veel moslims juist lijkt te gebieden om in liefde samen te leven. Voor je het weet ben je daar beland in een situatie die je niet meer na kunt vertellen. De inzet van het gevecht? Ik moet eerlijk zeggen dat ik die, door al het verdriet, niet eens in kan zien, misschien niet eens in wíl zien.

Strijd heb je op zoveel manieren. Voor de één is het elke ochtend weer een strijd om uit bed te komen, omdat je vrijwel zeker weet dat je weer gepakt gaat worden door klasgenoten die zich niet in kunnen houden. De ander is aan het strijden tegen alle gedachten die opkomen en zo enorm moeilijk weg lijken te gaan, hoe hard je er ook tegen vecht. Inzet? Om te stralen zoals je bent geschapen.

Tijd voor een reality-check: hoe vaak kun je zeggen dat er om je gevochten is? Vaker dan je denkt, als je het mij vraagt. Ik geloof namelijk dat er dagelijks een strijd gaande is waarvan wij op het eerste gezicht niets meekrijgen. Inzet van die strijd? Jouw identiteit, zelfs jouw leven.

Deze strijd is misschien wel de bron van alle andere strijd waar we mee moeten dealen. Het is een strijd die gaande is as we speak. Het heeft me doen beseffen dat er meer is dan de Vader, Zoon en Heilige Geest. Meer dan genade en vergeving. Meer dan oneindige liefde. Er is strijd. En weet je? Deze strijd maakt al die andere eeuwenoude begrippen nog veel groter.

Strijd in de hemelse gewesten, noemen mensen het wel eens. De één weet zeker dat iedereen een engel heeft die deze strijd persoonlijk voor je voert, de ander leeft met het besef dat demonen onze levens willen verstoren. En kijk maar om je heen, zien we niet veel vaker mensen die strijden? Strijden we eigenlijk niet allemaal onze eigen strijd?

Dwars door onze strijd heen mogen wij weten dat we in een omgekeerde strijd zitten. Spoiler alert: Wij hebben namelijk al gewonnen! Niet omdat wij er hard voor vechten, maar de overwinning hebben wij al gekregen in Jezus’ opstanding. In Zijn liefde mogen wij nu leven. Hij werd overwinnaar door op te staan uit de dood. Wij mogen dus elke dag opnieuw geloven dat we in Jezus overwinnaars zijn. Wat de toekomst ons ook gaat brengen, Hij draagt de zegekroon! Wie met gebalde vuisten staat… mag ze vouwen.

Efeziërs 6: 10-12: Ten slotte, zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van zijn macht. Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel. Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen.

Geplaatst door BEAM op 09-08-2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten